8 tips voor een makkelijke en lekkere biologische lunch
Ben jij klaar met je boterham met pindakaas voor de lunch? Er zijn genoeg manieren om een lekkere, makkelijke en snelle lunch te maken die jou een ware energieboost geeft. Met deze 8 tips maak je een biologische lunch om je vingers bij af te likken.
Waarom biologisch?
Elke keer dat je biologisch koopt draag je bij aan een duurzamere, schonere en eerlijkere wereld. Als jij zelf je eigen lunch maakt, weet je zeker dat alles biologisch, vers én naar jouw smaak is. Biologische boeren maken hun producten met respect voor de natuur en dieren. Zo weet je zeker dat de komkommer in jouw salade in de volle grond geteeld is, de tijd heeft gehad om te groeien en dat er geen kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt. Of ga je voor biologische yoghurt of eieren? Dan kies je voor een beter leven voor de dieren: ze krijgen meer ruimte om hun natuurlijke gedrag te vertonen en kunnen lekker veel naar buiten. Wel zo lekker! Let er bij het boodschappen doen op dat het groene blaadje op de verpakking staat: het Europees biologisch keurmerk. Hieraan herken je biologische producten!
Of je nou thuis luncht, op kantoor of op school: met deze 8 tips tover je binnen no time een heerlijke biologische lunch op tafel.
1. Sandwich: eindeloze opties
Met de old-school sandwich kun je eindeloos variëren. Kijk eens verder dan het broodje pindakaas en maak er een waar feestje van. Beleg je sandwich bijvoorbeeld op de volgende manieren:
- Maak lekkere biologische paprika-pesto
- Of een club sandwich met eiersalade
- Bak je eigen veggieburgers. Extra snel doen? Koop biologische kant-en-klare veggieburgers of maak je eigen veggieburgers de dag van tevoren.
- Geen zin in brood? Probeer dan deze portobello-sandwich
2. Stel je eigen salade samen
Een salade voor de lunch is lekker, licht én zo gemaakt. Mix en match jouw favoriete biologische groenten, granen en toppings, en maak je salade af met een lekkere dressing. Laat je inspireren door deze salades:
- Deze fruitige bosvruchten salade
- Een frisse couscous salade met watermeloen en feta
- Deze snelle salade met kip en geitenkaas
- Of ga voor een salade met komkommer en gerookte zalm
3. Wrap it up!
Een wrap als lunch: waarom niet? Ze zijn snel, makkelijk en je kunt ze goed bewaren in de vriezer.
- Beleg je wrap bijvoorbeeld met kerrie-bloemkool, hummus en rucola. Bereid voor dit recept de bloemkool van tevoren!
4. Restjes van gisteravond
Leftovers van gister? Gooi ze niet weg maar gebruik ze als lunch! Ga voor de koude versie of zet het even in de magnetron. Je kunt ook expres te veel koken voor het avondeten zodat je lunch voor morgen al klaar is. Bewaar het in een bakje en trek deze de volgende dag uit de koelkast voor de lunch. Makkelijker kan niet! Deze 4 gerechten smaken de volgende dag nóg lekkerder:
- Deze tomatentaart met honing en feta is zowel warm als koud heerlijk
- Een pasta met pesto van doperwtjes en munt dient de volgende dag als lekkere pastasalade
- Een curry smaakt altijd extra lekker de volgende dag
- Of geef je lunch een Spaans tintje met een Spaanse tortilla
5. Soep: een warme lunch
Soep is een echte lunch-topper: je kunt er makkelijk veel tegelijk van maken en het invriezen om later te gebruiken. Maak op een zondagmiddag een grote pan en je hebt er de hele week profijt van.
- Maak bijvoorbeeld een simpele bloemkoolsoep
- Of maak een makkelijke wortelsoep met gember
- Spice it up met Thaise currysoep: khao soi
- Of een gazpacho: koud het lekkerst
Als je wat extra tijd hebt: bak een broodje af in de oven voor erbij! Lekker met wat kaas, olijfolie of kruidenboter eroverheen. Eet smakelijk!
6. Bak je eigen quiche
Een quiche is een hartige taart met een vulling van ei, groenten en eventueel vlees of vis. Het is zowel warm als koud lekker, dus je kan ‘m mooi de avond van te voren maken. Haal biologische eieren in huis, vul je quiche met jouw favoriete ingrediënten, even in de oven en klaar. Ga bijvoorbeeld voor één van deze combinaties:
- Quiche met broccoli en zalm
- Spinazie en zongedroogde tomaat
- Vegetarische quiche met paddenstoelen en kaas
- Een rode quiche met biet, geitenkaas en walnoten
7. Zoet: bananenbrood
Zoetekauw? Ga voor bananenbrood! Heerlijk als ‘ie net de oven uit komt, maar net zo lekker om later op te eten. Extra fijn: biologische bananen vind je in vrijwel elke supermarkt en in iedere biologische winkel. Met een laagje pindakaas maak je jouw bananenbrood helemaal af!
- Maak een bananenbrood met appel en rozijnen
- Bak een volkoren bananenbrood met dadels en walnoten
- Probeer een nieuw soort meel, zoals amandelmeel of haver- en speltmeel
- Meer zin in een muffin? Probeer eens deze carrot-cake muffins of appel-muffins met kokos
8. Biologische yoghurt met fruit en (zelfgemaakte) granola
Een kommetje biologische yoghurt of kwark met fruit en zelfgemaakte granola eet je normaal misschien als ontbijt, maar is ook een hartstikke lekkere lunch. Koop granola in de supermarkt of maak het zelf. Zelf granola maken is hartstikke makkelijk:
- Maak deze granola met noten, kokos en banaan
- Voor de coffeelovers: koffie granola
- Granola met chocola, noten en quinoa
- Of deze granola van gepofte rijst met cacao en chiazaad
Meer weten over biologisch?
Lees hier waar je voor kiest als je biologische producten koopt, wat het verschil is dus biologisch en biologisch-dynamisch en wat de voordelen zijn voor mens, dier en milieu!
Biologische producten zijn makkelijk te herkennen aan het Europees biologisch keurmerk (het groene ‘blaadje’).
Op de hoogte blijven? Volg Bio lekker voor je op Instagram en Facebook!
Terug naar overzicht