Duurzaam telen: Robuuste rassen en de akker van de toekomst

Het ras Acoustic van Meijer valt onder de zogenaamde robuuste rassen die kwekers, telers en afnemers ontwikkelen voor biologische en, indirect, ook voor de gangbare markt.
Beeld: Jorg Tönjes

Resistente aardappelrassen met 'sloten op de deur'
BioAcademy partner Louis Bolk Instituut werkt via o.a. het programma BioImpuls aan de ontwikkeling van commerciële aardappelrassen met een sterke stapeling van phytophthoraresistenties. Volgens Peter Keizer van het Louis Bolk Instituut zijn het rassen met genoeg sloten op de deur tegen de ziekte.
Bij de presentatie van de vorderingen van BioImpuls op de BioBeurs vergelijkt Keizer de genen die ze gebruiken met sloten op de deur tegen een inbreker. „Als er maar één slot op de deur zit is de inbreker snel binnen. Als er twee op de deur zitten en elke inbreker loopt al met een loper op zak voor een van die twee, maakt dat weinig uit. Een stapeling van sloten waar geen lopers voor zijn is het sterkste. Bij zes komt de phytophthora daar nooit doorheen.” Lees verder in Akkerwijzer over het tijdspad van de ontwikkeling van de rassen, de inzet van genen uit wilde soorten en de voortgang van de samenwerking met de supermarkten n.a.v. het convenant 'robuuste rassen.'

Brede trekker, akker van de toekomst. Beeld: Jorg Tönjes

Akker van de toekomst

Biologisch akkerbouwer Digni van den Dries uit Ens zet zijn kennis en ervaring in om met de samenwerkingspartners in de 'Akker van de toekomst' de gehele landbouwsector te inspireren om duurzamer te telen. "Hoe beter je voor de bodem zorgt, hoe dichter je bij energiebesparing, zuinig zijn met water, kringlopen rondzetten en beperken van kunstmest en gewasbescherming komt." Onbereden teeltbedden, strokenteelt, slimme gewaskeuzes en de inzet van vlinderbloemigen zijn voorbeelden waar ervaring mee wordt opgedaan. Lees verder in Nieuwe Oogst over wat er al is bereikt en hoe met creativiteit duurzaam telen dichterbij wordt gebracht.

Wil je op de hoogte blijven van kennisbijeenkomsten van BioAcademy partners waarin je leert over duurzame teeltmethodes? Meld je dan aan voor de BioAcademy nieuwsbrief.


Terug naar overzicht