Meer bio in het beroepsonderwijs

Consortium Biologische landbouw slaat de handen ineen: startende boeren en omschakelaars beter informeren over bio

Op 1 december vond de officiële aftrap plaats van het consortium Biologische Landbouw. Aeres MBO is gestart met een groot project om biologisch onderdeel te laten zijn van al haar agro-opleidingen. In de provincies Gelderland, Flevoland en Friesland worden -rondom de Aeres-locaties in Emmeloord, Dronten, Velp, Barneveld en Leeuwarden- 'Bio-spots' opgezet, waarin ondernemers en onderwijs elkaar ontmoeten, leren kennen en samenwerken.

Als de Nederlandse en de Europese overheid biologisch serieus gaan stimuleren, dan ontstaat er een (nog groter) tekort aan geschoolde arbeidskrachten in de biologische en bio-dynamische keten. Ook zullen meer gangbare boeren en telers kennis zoeken om te kunnen omschakelen. In het huidige (gangbare) mbo, uitgezonderd Aeres MBO Warmonderhof in Dronten, worden toekomstige boeren en telers niet voldoende voorbereid op het biologisch ondernemerschap.

Projectleider Rein van de Wal: “Ruim 25 biologische bedrijven en verenigingen, vanuit de hele biologische keten werken samen met de Aeres mbo-locaties in Dronten, Emmeloord, Barneveld, Velp en Leeuwarden. Daarnaast dragen Aeres HBO (Dronten en Wageningen) en Hogeschool van Hall Larenstein (Leeuwarden) bij aan deze integratie van biologisch in het onderwijs. Zo geeft Aeres vorm aan de ambities om meer aandacht te besteden aan de transitie van de landbouw, waarbij meer natuurinclusief boeren steeds belangrijker wordt.”
Het Regionaal Investeringsfonds mbo en de provincies Friesland, Gelderland en Flevoland financieren mede het project.

De komende vier jaar wordt er samen gewerkt aan:

Het consortium wil zo bijdragen aan de beoogde transitie van de Nederlandse landbouw, en de agro-opleidingen en trainingen van Aeres MBO beter laten aansluiten op de vragen van de regionale arbeidsmarkt en de verwante hbo-opleidingen.

Bekijk hier de vacature voor docent plantenteelt die in dit verband bij Aeres is ontstaan.



Terug naar overzicht