Biologische citrusvruchten: een natuurlijke keuze

In de supermarkt vallen citrusvruchten zoals sinaasappels, citroenen en limoenen vaak op door hun glanzende uiterlijk. Deze glans komt van een waslaag die na de oogst op het fruit wordt aangebracht om het langer vers te houden. Maar, wanneer je van plan bent om de schil van deze vruchten te gebruiken in je keuken, is het belangrijk om te weten wat deze waslaag eigenlijk is en waarom biologisch fruit de betere keuze is.

Gebruik je de schil? Kies biologisch!
Als je van plan bent om de schil van citroen of sinaasappel te gebruiken, bijvoorbeeld in thee, cakes of gerechten, is het een goed idee om biologisch te kiezen. Biologische citrusvruchten worden namelijk geteeld zonder chemische bestrijdingsmiddelen en hebben geen kunstmatige waslaag. In de schil van bio-fruit vind je dan ook geen restanten van pesticiden.

Waarom een kunstmatige waslaag op fruit?
Citrusvruchten krijgen na het plukken en wassen een extra vettige laag. Deze laag maakt het fruit niet alleen glanzend, maar voorkomt ook vochtverlies waardoor het fruit langer houdbaar blijft. Ook biedt de waslaag extra bescherming tijdens transport en opslag. Dat klinkt positief, maar er is ook een keerzijde.

Gemaakt van hars van de lakluis
De kunstmatige waslaag is gemaakt van schellak, en schrik niet: dat is gemaakt van een hars geproduceerd door een lakluis uit India en Thailand. Deze hars wordt verwerkt tot een vloeistof die vervolgens op gangbaar citrusfruit wordt gespoten. Bij de productie van schellak kunnen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt worden, waarvan restanten op de schil achterblijven. Minder positief dus!

Niet-biologische landbouw
Restanten van bestrijdingsmiddelen op de schil van niet-biologische citroenen en andere citrusvruchten is niet ongewoon. Boeren gebruiken pesticiden om hun gewassen te beschermen tegen insecten, schimmels en ziekten. Bij zowel de productie van schellak als de teelt van fruit kunnen in niet-biologische landbouw restanten van deze pesticiden achterblijven. Restanten kunnen zich ophopen op de schil van het fruit en ook na grondige was- en schoonmaakprocessen op de schil achterblijven.

De mooiste boodschap is bio uit Europa
Het gebruik van bestrijdingsmiddelen en niet natuurlijke middelen kan invloed hebben op het milieu en onze gezondheid. Door te kiezen voor biologische producten, draag je bij aan een duurzamere wereld én je eigen gezondheid.

Kijk op etiketten naar biologische keurmerken zoals 'EU Organic' of 'USDA Organic'. Dat betekent dat het voedsel is gemaakt volgens biologische regels. Je herkent een biologisch product aan het ‘groene blaadje’. Dat staat voor het Europees biologisch keurmerk.

Op de hoogte blijven en meer weten over biologisch eten? Volg ons op Instagram en Facebook!


Terug naar overzicht