Biologische of plantaardige zuivel, wat is de mooiste boodschap?

In de winkel sta je voor een enorm aanbod aan soorten (plantaardige) melk. Maar hoe maak je nu de beste keuze? Gangbaar, plantaardig, fairtrade of biologisch? Allemaal zuivel, maar toch net even anders in zowel smaak, productiemethode als milieu-impact. Hoe zit dat? De belangrijkste verschillen lees je in dit artikel.

Biologische of gangbare zuivel?

De verschillen tussen biologische en gangbare zuivel zijn misschien niet altijd even zichtbaar, maar ze zijn er wel. Een biologische melkveehouder moet aan veel strenge eisen voldoen, om het biologische keurmerk te mogen dragen. Zo wordt er bijvoorbeeld geen gebruik gemaakt van kunstmest, chemische middelen en antibiotica ter preventie van ziekten. Daarnaast gebruikt de biologische veehouder alleen biologisch voer. 60% van dit voer moet regionaal geteeld zijn, dus geproduceerd door de boer zelf of geïmporteerd uit de EU. Dit percentage wordt in 2024 verhoogd naar 70%.

Bij biologisch staat daarnaast dierenwelzijn centraal. De stal moet genoeg ruimte bieden en een laag stro zorgt voor een zachte ondergrond om op te liggen. Daarnaast staat een biologische melkkoe gemiddeld heel wat uurtjes meer in de wei, zo’n 205 dagen per jaar. En veel in de wei betekent dat de dieren meer natuurlijk gedrag kunnen vertonen. Een van de principes van bio is dat je niet meer dieren houdt dan dat je grond aankan. Dat betekent dus ook dat er genoeg gras is voor elk dier.

De mooiste boodschap voor de bossen

Zuivel en ontbossing. Hoe zit dit nu precies? Als je een bewuste keuze wilt maken dan is het goed om na te denken over waar het voer voor bijvoorbeeld de koeien vandaan komt. In vrijwel al het voer voor koeien wordt soja verwerkt. Zuid-Amerika heeft de meeste sojaplantages ter wereld. Plantagehouders in landen als Brazilië en Argentinië kunnen veel geld verdienen met het verbouwen van soja voor veevoer, maar daar is wel veel landbouwgrond voor nodig en wordt veel tropisch oerwoud gekapt. Wil jij de kap van het regenwoud voorkomen? Kies dan voor biologisch geproduceerde zuivel. Voor het produceren van biologische melk, mag er namelijk uitsluitend gebruik worden gemaakt van biologisch voer en dus biologische soja. Nederland importeert vrijwel alle biologische soja die wordt gebruikt voor biologisch veevoer uit China en Europa. Het gebied in China waar de soja vandaan komt, is een gebied met puur landbouwgrond. Verder is de productie in dit gebied Fair Trade gecertificeerd. In de overeenkomst voor de Fair Trade soja staat dat er geen bos gekapt mag worden voor de productie van soja.

Hoe zit dat dan met zuivel die gemaakt is van soja? Eigenlijk geldt hiervoor hetzelfde. Gaat het om bijvoorbeeld biologische sojamelk, dan komt die soja ook met name uit China en Europa. Bij niet-biologische sojamelk kun je dit niet met zekerheid zeggen. Wil je zeker weten dat een sojamerk ontbossingsvrij is? Check de website, want de meeste grote merken vermelden op hun website waar zij hun soja vandaan halen.

Barista havermelk en sojaroom

Over sojamelk gesproken, je kunt tegenwoordig ook kiezen uit steeds meer plantaardige alternatieven. Maar wat is het verschil tussen alle plantaardige zuivelalternatieven? Tussen de plantaardige melksoorten zit een groot verschil qua milieu-impact zoals de CO2 uitstoot, het landgebruik en het waterverbruik. Soja- en havermelk hebben op basis van deze drie pijlers de minste milieu-impact. Amandel- en rijstmelk hebben de meeste milieu-impact, vooral vanwege het vele water dat nodig is voor de productie.

De voedingswaarde van plantaardige melkvarianten verschilt onderling en ook met koemelk. Vaak heeft een plantaardige melksoort water als hoofdbestanddeel. Voedingsstoffen zoals Calcium, B2 en B12, die van nature wel al in melk zitten worden meestal toegevoegd. Wil je plantaardige melk die qua voedingswaarde het meest lijkt op koemelk, dan is sojamelk de beste keuze. Ben je op zoek naar een vervanger met de minste milieu-impact dan is havermelk een goede optie. Maar ook hier geldt: de mooiste boodschap is bio uit Europa!

Meer weten over biologisch?

Je herkent een biologisch product aan het ‘groene blaadje’. Die staat voor het Europees biologisch keurmerk. Op onze website lees je meer over de voordelen van biologische en biologisch-dynamisch voor mens, dier en milieu!

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons op Instagram en Facebook!


Terug naar overzicht