De mooiste boodschap is bio, ook als het om de stikstofcrisis gaat

Er is en wordt veel gepraat en gediscussieerd over het stikstofprobleem. Met name de boeren worden aangekeken om het probleem op te lossen, maar… jij kunt zelf ook wat doen! Uit onderzoek van Wageningen UR blijkt bijvoorbeeld dat overstappen op biologische zuivel bijdraagt aan de oplossing van het stikstofprobleem. En overstappen op biologisch is een goede keuze voor ons allemaal.

Het onderzoek van Wageningen UR richt zich met name op vlees en zuivel. De stikstofuitstoot in de landbouw is namelijk grotendeels uit de veehouderij afkomstig en in Nederland hebben we de hoogste veedichtheid van Europa. Mede hierdoor zijn de Nederlandse emissies van stikstof het hoogst van Europa. Ook wat betreft de stikstofneerslag is Nederland een hotspot in Europa. Uit het onderzoek van Wageningen UR komt naar voren dat de import van krachtvoer uit o.a Zuid-Amerika en koeien die op stal staan een belangrijke bijdrage leveren aan het stikstofprobleem.

Wat kun je als consument dan doen?

Door vaker te kiezen voor biologische zuivel kies je voor boeren die alleen biologisch voer gebruiken. Er is wettelijk vastgelegd dat 60% van dit voer regionaal geteeld moet zijn, dus geproduceerd door de boer zelf of geïmporteerd uit andere EU landen. Dit percentage wordt in 2024 verhoogd naar 70%. Daarnaast houden biologische boeren vaak minder koeien. Minder koeien is vanzelf ook minder stikstofuitstoot. Bovendien staat een biologische melkkoe gemiddeld heel wat uurtjes in de wei, zo’n 205 dagen per jaar. En veel in de wei betekent minder stikstof in de lucht. In de wei worden plas en poep direct gescheiden, waardoor er geen ammoniak (stikstof) gevormd wordt.

Michaël Wilde, directeur van Bionext: "De mooiste boodschap is bio. Zet bio wat vaker op je lijstje en draag zo ook je steentje bij. De biologische keten wordt goed gecontroleerd en het is wetenschappelijk bewezen dat het beter is voor milieu en natuur."

Overstappen op biologische zuivel kan dus helpen bij het stikstofprobleem. Maar daar is een groeiende afzetmarkt voor nodig. Hoe vaker jij als consument voor biologisch kiest, hoe groter die afzetmarkt voor biologische producten wordt en hoe interessanter dus voor boeren om ook biologisch te (blijven en) gaan produceren!

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons op Instagram en Facebook!


Terug naar overzicht