“Door samen te werken, kunnen we koplopers blijven”

Bij Baltussen komt er geen conserveringsmiddel aan te pas. Er wordt zoveel mogelijk gewerkt met producten van biologische oorsprong en duurzaamheid staat voorop. Ruben Bringsken: “Sinds 25 jaar werken we veel met biologisch geteelde groenten en fruit. We waren destijds een voorloper op biologisch gebied. Samen met de ketenpartners hebben we de biologische sector uit zijn eigen niche gehaald en bekend gemaakt bij het grote publiek.”

Meer samenwerken binnen de keten staat voorop

Baltussen Konservenfabriek was al lid van BioNederland toen het nog de Vereniging van Biologische Producenten was. Voor Bringsken dient het lidmaatschap één duidelijk doel: “Meer samenwerken binnen de keten. Ik wil de biologische sector steeds krachtiger maken in het grote veld van de voedingsindustrie. Nu moet de volgende stap gemaakt worden. De sector wordt nu echt volwassen. We zijn van het geitenwollensokken-imago af, biologische productie is de moderne manier van voeding produceren.” 

Als sector de maatschappij ten goede veranderen 

En daarbij hoort volgens Ruben een verenigde biologische sector: ”Ik vind het belangrijk dat we ons als sector verenigen. Zo kunnen we de ontwikkelingen van de afgelopen 20 jaar voortzetten. We moeten nu andere keuzes maken dan destijds, toen de sector nog in de kinderschoenen stond. Door samen te werken, kunnen we koplopers blijven.”

Volgens Ruben moet de sector meepraten over de totale ontwikkeling van voedsel in Nederland. “Het is noodzakelijk dat onze sector verder gaat vanuit de houding: we moeten de maatschappij ten goede veranderen. Niet vanuit het pure idee dat het biologisch moet zijn, en dat is dat. Nee, we moeten naar een hele nieuwe ketenverdeling toe. En BioNederland speelt daar, als vereniging die de krachten kan bundelen, een belangrijke rol in.” 

Over Ruben Bringsken, eigenaar van o.a. Baltussen Konservenfabriek 

Ruben Bringsken is eigenaar van Jamael N.V., de holding waaronder zo’n vijftien bedrijven (waaronder Baltussen Konservenfabriek) in de voeding en technologie georganiseerd zijn. In 1998 werd hij, vlak na zijn afstuderen, eigenaar van Baltussen Konservenfabriek. De fabriek was destijds eigendom van de Suiker Unie. “Ik geloof dat biologische en niet biologische producten naar elkaar toe groeien. Ook in het niet-biologische deel hebben we een rol te spelen, namelijk in het zo duurzaam mogelijk produceren.”

https://www.baltussen.nl/


Terug naar overzicht