Lokaal en seizoensgebonden eten? Zó doe je dat!

Met de seizoenen mee-eten: onze voorouders wisten niet anders. Wij zijn daarentegen gewend het hele jaar te kunnen genieten van verse groenten en fruit. Toch is het een goed idee om bewust bezig te zijn met waar ons voedsel vandaan komt, en of het op dat moment in het seizoen is of niet. Maar waarom eigenlijk? En hoe doe je dat, seizoensgebonden eten? In dit artikel leggen we uit waarom lokaal en met de seizoen mee eten een goed idee is, en geven we je 4 tips. Tipje van de sluier: seizoensgebonden eten is allesbehalve saai en vaak ook nog eens fijn voor je portemonnee!

Lokaal = bijna altijd seizoensgebonden
Lokaal voedsel is voedsel dat zo dichtbij mogelijk wordt geproduceerd. Aardbeien worden bijvoorbeeld in Nederland van juni tot september geoogst, vandaar de benaming ‘zomerkoninkjes’. Als je deze aardbeien van eigen bodem koopt hoeven ze geen enorme afstanden af te leggen voordat ze in jouw koelkast belanden, je bespaart dan zogenaamde ‘voedselkilometers’. Bovendien help je er lokale producenten mee.
Als je lokaal koopt, koop je ook bijna altijd seizoensgebonden: je koopt producten die nu in Nederland verbouwd kunnen worden omdat ze in het seizoen zijn. Als je je aardbeien buiten het aardbeienseizoen koopt, kan het zijn dat deze aardbeien een hele grote afstand hebben afgelegd. Dit leidt tot een grotere CO2-uitstoot. Kies dus zoveel mogelijk voor producten van Nederlandse bodem! Als je daarnaast ook kiest voor biologisch, dan weet je ook zeker dat er geen kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt. Dat is lekker voor jou én lekker voor de natuur!

Eet seizoensgebonden én gevarieerd
Ben je bang dat je alleen nog maar aardappels en uien gaat eten? Niets is minder waar! In de supermarkt zijn we geneigd om vaak voor dezelfde groenten te gaan, terwijl je, als je lokaal en seizoensgebonden koopt, juist wordt uitgedaagd om te eten wat er in het seizoen is en om producten te kopen die je normaal niet zou kiezen. Daarnaast telen biologische boeren vaak een grote variëteit aan gewassen, met allerlei vergeten groentesoorten en bijzondere fruitrassen. Van raapstelen en pastinaak tot pompelmoes. Bovendien geniet je nóg meer van die heerlijke frambozen of peultjes als ze eindelijk weer lokaal te verkrijgen zijn!

Ben je overtuigd om meer seizoensgebonden te gaan eten? Wij geven je tips!

1. Hang een seizoenskalender op
Ontdek hier wanneer welke groente- en fruitsoorten in het seizoen zijn en houd hier rekening mee bij het boodschappen doen. Kijk ook altijd in de winkel waar het product vandaan komt, en kies verstandig. Echte seizoens-toppers zijn bijvoorbeeld:

2. Koop bij lokale biologische boeren en markten
Wil je jouw voedselkilometers zo klein mogelijk maken? Doe dan boodschappen bij de boer! Nederland barst van de lokale biologische boeren en markten waar je heerlijke biologische producten van eigen bodem kunt kopen. Ga eens langs bij een biologische boerderij bij jou in de buurt en ontdek hoe jouw dagelijkse groente en fruit verbouwd wordt! Deze boeren werken iedere dag aan de biologische producten die jij op de markt of in de supermarkt koopt.

3. Biologisch groentenabonnement of maaltijdbox
Extra makkelijk doen? Neem een groente- en fruitabonnement of biologische maaltijdbox en laat je elke week verrassen met de lekkerste seizoensproducten. Enkele voorbeelden:

Boerderijen hebben vaak een boerderijwinkel waar je verse producten kunt kopen, of een groente- en fruitabonnement nemen. Bekijk hier een lijst met Nederlandse biologische ondernemers waar je rechtstreeks van kunt kopen!

4. Verbouw zelf biologische groente, fruit en kruiden!
Zin om zelf aan de slag te gaan en je eigen biologische moestuin te beginnen? Lees dit artikel en ontdek hoe jij jouw tuin of balkon omtovert tot biologische oase. Plant nu alvast biologische kropsla of witte kool en laat de natuur haar werk doen. Zo ervaar je zelf de voldoening van het verbouwen van groente en merk je wanneer de tijd rijp is om te oogsten. Steek die handen maar uit de mouwen dus!

Het is herfst, en dat betekent dat er weer heerlijke herfstgroenten in de winkel liggen. Bekijk deze recepten met groenten van het seizoen:

Meer weten over biologisch?
Lees hier waar je voor kiest als je biologische producten koopt, wat het verschil is dus biologisch en biologisch-dynamisch en wat de voordelen zijn voor mens, dier en milieu!

Biologische producten zijn makkelijk te herkennen aan het Europees biologisch keurmerk (het groene ‘blaadje’).

Op de hoogte blijven? Volg Bio lekker voor je op Instagram en Facebook!


Terug naar overzicht