​Michaël Wilde: "Dé route naar een nieuw landbouwsysteem? Stop die waterglijbaankeuze!"

"Toen mijn dochters een stuk kleiner waren bezochten wij zo nu en dan zo’n indoor waterglijbaanpark zoals het voormalige Tropicana en Duinrell. Ik ben zelf geen grote fan, maar Nynke en Laura vonden het fantastisch - prima activiteit voor een regenachtige zondagmiddag dus. Als je eenmaal zo’n glijbaantoren hebt beklommen moet je bovenaan kiezen: welke glijbaan neem je? Vervolgens, zodra je het groene licht krijgt, stort je je in het donkere gat en wordt je meegesleurd door het water voordat je +/- 20 seconden later in een klein badje wordt uitgespuugd met de andere wildwaterbaanfanaten. “Nog een keer Papa?” … “Oke, (zucht), vooruit dan maar…”

Waarom ik het nu over waterglijbanen heb? Ik moest er laatst aan denken toen ik het met iemand had over de verschillende routes die nu worden besproken – routes naar een nieuw voedsel- en landbouwsysteem. Ik leg het even uit. Als wij de discussie over de toekomst van de landbouw plat slaan zijn de twee ‘waterglijbaankeuzes’ heel vaak: extensivering OF technologische innovaties. Je hoort regelmatig: “innoveren in plaats van halveren”. De suggestie die deze vijf woorden opwekt is a). dat technologie alle problemen oplost en b). dat extensief werkende boeren, zoals biologische, niet open staan voor technologische innovaties. Totale, klinkklare onzin! Maar het heeft wel invloed op de beeldvorming van biologisch. Laat ik even glashelder zijn. Biologische boeren en telers - omdát ze geen kunstmest en chemisch- synthetische gewasbeschermingsmiddelen gebruiken zijn constant in de weer met slimme innovaties om ze te helpen bij de bedrijfsvoering. Het is dan ook niet gek dat veel van de pilots rondom pixelfarming, gps-gestuurd planten en andere vormen van robotisering en andere hightech innovaties worden uitgevoerd op de percelen van biologische boeren en telers. Deze ondernemers zijn intrinsiek gemotiveerd om hun bedrijf verder te verduurzamen en zijn daardoor constant op zoek naar de ‘next step’.

Een prachtig voorbeeld is biologisch veehouder Jasper Oomen - zie foto. Een aantal jaar geleden schafte hij samen met zijn vader een speciaal sensorsysteem voor zijn maaimachine aan om diervriendelijker en ‘wildreddend’ te maaien. Deze hightech innovatie waarbij de bestuurder van de maaimachine tijdig wordt gewaarschuwd voor jonge reeën en andere dieren die zich schuil houden in het hoge gras houdt ook rekening met rondvliegende insecten, door te voorkomen dat ze de motor in worden gezogen, waardoor de biodiversiteit toeneemt. Niet alleen de natuur profiteert van deze technologische ontwikkeling - ook de boer heeft er baat bij, omdat de arbeidsdruk wordt verminderd. Percelen hoeven immers vooraf niet meer uitgebreid te worden verkend. Jasper laat als jonge koploper op een hele praktisch manier zien hoe technologie zijn werk als biologische boer en natuurbeheerder ondersteunt.

Laat je dus niet verleiden om een ‘waterglijbaankeuze’ te moeten maken tussen technologie OF extensieve landbouw. Je kunt technologie volop inzetten om extensivering te versnellen. Laten wij dus de slogan “innoveren in plaats van halveren” omtoveren: “innoveren om natuurverlies, klimaatopwarming, bodemverarming, watervervuiling, te répareren”.


Verder lezen? Andere blogs van Bionexts directeur Michaël Wilde vind je hier:

*Biologisch, een beladen woord?

*100 redenen om van deze wereld te houden


Terug naar overzicht