Waarom is een biologisch eitje de mooiste boodschap voor de kip?
Eet jij graag een eitje, maar sta je in de winkel bij het schap te twijfelen tussen scharrel-, vrije uitloop- of biologische eieren? De mooiste boodschap is een bio-eitje. Waarom? Dat zetten we in dit artikel voor je op een rijtje!
Kiplekker leven
Afhankelijk van het soort systeem krijgen kippen meer of minder ruimte om natuurlijk gedrag te vertonen. Denk aan op stok gaan, hun ei in een nest leggen, scharrelen, wormpjes zoeken en een stofbad nemen. Wil je met jouw eitje bijdragen aan een diervriendelijk systeem, dan is bio the way to go. Bij de productie van biologische eieren staat het welzijn van de kip voorop! Kippen zijn van nature bosdieren en bio stimuleert dit gedrag zoveel mogelijk. Dat betekent dat de kippen overdag voldoende daglicht krijgen, maar 's nachts lekker in het donker op stok kunnen zitten, dat ze naar buiten kunnen, lekker in het stro kunnen rondscharrelen en dat ze gevarieerd en gezond voedsel krijgen. Goed om te weten; het woord biologisch is wettelijk beschermd. In een doosje waarop biologisch staat, moeten dus biologische eieren zitten.
Meer ruimte
Kippen zijn gevoelige beesten. Ze krijgen snel stress en je kunt ze dus beter niet met teveel in een kleine ruimte bij elkaar zetten. Voor het houden van biologische kippen is het aantal legkippen beperkt tot 3.000 per groep/stal, met maximaal 6 kippen per 1 m2 en een zitstok van minimaal 18 cm per kip. Daarnaast is het voor kippen heel belangrijk om elke dag vrij naar buiten te kunnen lopen, dit is dan ook vastgelegd in de bio-wetgeving. Bij bioboeren hebben kippen minimaal 4 m2 meter buitenruimte per kip én moeten de luiken van de stal in ieder geval vanaf 11:00 uur ‘s ochtends tot zonsondergang open staan. Ook moet de kip op meerdere plekken de stal uit kunnen. Verder is er buiten gezorgd voor voldoende struiken, bomen, gras en kruiden zodat de kippen daar lekker tussen kunnen rondscharrelen en onder kunnen schuilen tegen de regen, zon of roofdieren.
Biologische voeding
Kippen doen niets liever dan eten. Ze pikken zich een slag in de rondte! Logischerwijs krijgen biologische kippen ook uitsluitend biologische voeding. Want wat de kippen te eten krijgen, bepaalt de kwaliteit en samenstelling van het ei. Dat verschil is aantoonbaar, want stoffen in het eigeel verraden of de kip biologisch at of niet. Veel kippen krijgen soja. Dat komt vaak uit de tropen waar het ten koste kan gaan van tropisch bos. Voor de productie van biologisch voer in Nederland wordt géén soja gebruikt die geteeld is op gronden waarvoor bossen gekapt zijn. Daarnaast is wettelijk vastgelegd dat bij biologische eieren minimaal 30% van het voer voor de kip van het eigen bedrijf of in ieder geval uit de EU moet komen. En of het nu maïs, granen of een ander gewas is: al het voer wordt biologisch geteeld, dus zonder gebruik van kunstmest, synthetische bestrijdingsmiddelen of ggo’s.
Wat nog meer?
In de stal ligt er vers stro, zodat de kippen hun natuurlijke scharrelgedrag kunnen vertonen. Zitstokken op verschillende niveaus gunnen elke kip haar plekje. In de stal moet bovendien daglicht zijn. Het helpt om de weerstand van de kippen op te bouwen en het maakt de dieren actiever: ze zijn meer met het strooisel bezig en zijn minder angstig. Dat daglicht mag worden aangevuld met kunstlicht, maximaal 16u per etmaal, maar de biologische legkip krijgt minstens 8 uur nachtrust per etmaal.
Dus ga je dit weekend een eitje eten, kies dan voor een lekker biologisch ei!
Meer weten over biologisch?
Je herkent een biologisch product aan het ‘groene blaadje’. Die staat voor het Europees biologisch keurmerk. Op onze website lees je meer over de voordelen van biologische en biologisch-dynamisch voor mens, dier en milieu!
Wil je op de hoogte blijven? Volg ons op Instagram en Facebook!
Bronnen :
Skal
Milieu Centraal
Voedingscentrum
Bio Mijn Natuur
Terug naar overzicht