Wat is er bio aan een biologische broccoli?

Broccoli kennen we nog maar sinds de jaren ‘70 in Nederland, maar is razendsnel uitgegroeid tot een populaire groente die bij veel mensen regelmatig in de groentela ligt. In de biologische landbouw wordt hij met extra zorg en aandacht voor de natuur geteeld. Maar wat maakt een biologische broccoli nou... biologisch? Wij leggen het je uit!

Een gezonde bodem is het allerbelangrijkst
Biologische boeren houden rekening met mens, dier en milieu. Zo ook bij het verbouwen van broccoli. Een gezonde, levende bodem is het allerbelangrijkst voor de biologische boer. Daar besteedt hij dan ook veel aandacht aan. Hij gebruikt bijvoorbeeld geen kunstmest, maar juist compost en natuurlijke mest om de bodem te voeden. Vaak hebben telers afspraken met biologische veehouders in de buurt waar ze mest van kunnen afnemen. Zo komt deze natuurlijke mest ook van dichtbij. Mest van dieren breekt langzaam af in de bodem waardoor de voedingsstoffen vrijkomen. De broccoliplant neemt deze voedingsstoffen vervolgens op uit de bodem via de wortels. Deze voedingsstoffen zorgen ook voor een goede bodemstructuur en een rijk bodemleven.

Bio = alleen natuurlijke bestrijding
Ook hebben biologische boeren hun eigen natuurlijke manieren om plagen tegen te gaan. Op broccoli kunnen bijvoorbeeld koolmotten afkomen, waarvan de rupsen schade kunnen toebrengen aan de plant. De biologische boer wil de natuur zo min mogelijk belasten en zet daarom alleen natuurlijke bestrijding in. Een voorbeeld van natuurlijke bestrijding is het inzetten van natuurlijke vijanden: dieren die schadelijke beestjes eten als prooi. Een natuurlijke vijand van deze koolmotrupsen is de sluipwesp. Het rijke bodemleven op biologische akkers zorgt ervoor dat er altijd wel natuurlijke vijanden in de buurt zijn. Hierdoor kunnen koolmotten minder makkelijk een plaag vormen. Biologische boeren hoeven op deze manier geen chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken, wel zo lekker voor jouw broccoli!

Bio boeren telen niet ieder jaar broccoli op hetzelfde stuk grond
Een biologische broccoli wordt altijd in de volle grond geteeld en kan zo lang als nodig groeien zodat hij de kans krijgt zijn lekkere smaak te ontwikkelen. Daarnaast verbouwt de boer niet ieder jaar broccoli op hetzelfde stuk grond. Wanneer er te lang hetzelfde gewas op een stuk grond wordt geteeld, is de kans op plagen namelijk groter. De insecten blijven dan na de oogst achter in het perceel en kunnen het volgende seizoen meteen de kleine plantjes aantasten. Daarom doen biologische boeren aan vruchtwisseling. Dit betekent dat ze nooit 2 jaar achter elkaar broccoli op hetzelfde stuk grond verbouwen. Alle percelen wisselen elk jaar van gewas, en pas na 6 of 7 jaar komt er weer dezelfde plant te staan. De boer zorgt er ook voor dat verschillende soorten gewassen elkaar opvolgen. Na een koolsoort zoals broccoli komt bijvoorbeeld een rustgewas, zoals gras-klaver, of een graansoort zoals tarwe of gerst. Op deze manier houdt de boer zijn bodem zoveel mogelijk vrij van plagen en behoudt de bodem een gezonde structuur. Door deze ruime vruchtwissel spreidt de biologische boer ook zijn risico: hij heeft immers meer verschillende gewassen die hij kan verkopen.

Broccoli volgens strenge regels
Als je biologische broccoli in het seizoen koopt (mei - november), komt deze bijna altijd van Nederlandse bodem. Koop je een broccoli buiten het seizoen, dan is de kans groot dat hij geteeld is in een Zuid-Europees land als Italië of Spanje. Biologische broccoli wordt volgens strenge regels geteeld om de natuur zo goed mogelijk te beschermen. Deze regels zijn in heel Europa hetzelfde en liggen vast in wetteksten en reglementen. In Nederland worden deze regels gecontroleerd en gewaarborgd door Skal Biocontrole. Elke Nederlandse biologische boer krijgt ieder jaar een inspectie van Skal, waarbij wordt gecontroleerd of alles nog voldoet aan de biologische productieregels. Een biologische broccoli herken je aan het groene blaadje: het Europees biologisch keurmerk. Zo weet je zeker dat jouw broccoli ook écht biologisch is.

Geïnspireerd om broccoli te eten vanavond? Probeer dan deze taco’s met seitan, broccoli en rokerige paprikasaus.

Meer weten over biologisch?
Lees hier waar je voor kiest als je biologische producten koopt, wat het verschil is dus biologisch en biologisch-dynamisch en wat de voordelen zijn voor mens, dier en milieu!

Biologische producten zijn makkelijk te herkennen aan het Europees biologisch keurmerk (het groene ‘blaadje’).

Op de hoogte blijven? Volg Bio lekker voor je op Instagram en Facebook!


Terug naar overzicht