Wat is er bio aan een biologische paprika?

De paprika kan je misschien niet meer wegdenken uit de keuken, maar hij wordt pas sinds 1964 geteeld in de Nederlandse kassen. Oorspronkelijk komt hij namelijk uit Zuid-Amerika, waar het klimaat een stuk warmer is. Misschien denk je bij de kas niet direct aan biologisch, maar zonder kas kan de paprika in Nederland niet groeien en ook in de kas probeert de glastuinbouwer zo dicht mogelijk bij de natuur te blijven. Wat maakt die bio paprika nou verder nog biologisch? Wij leggen het uit in dit artikel!

Een gezonde bodem voor biologische paprika’s

De bodem is het belangrijkste bezit van een biologische boer. Dat geldt ook in de kas. Een gezonde bodem zorgt immers voor vitale en sterke gewassen. Een biologische paprika wordt altijd in de volle grond geteeld en niet op substraten. Zo groeit een plant op natuurlijke wijze en ontwikkelt de paprika zich krachtig. Om ervoor te zorgen dat de bodem in optimale conditie blijft, zet de biologische boer een aantal methoden in: vruchtwisseling, het kiezen van robuuste gewassen en door middel van compost.

Methode 1: Vruchtwisseling in de kas

Glastuinbouwers verbouwen biologische paprika’s niet elk jaar op hetzelfde stuk grond. Elk jaar wordt er een ander gewas op een stuk grond verbouwd. Dit heet vruchtwisseling. Op deze manier is de kans op ziekten en plagen een stuk kleiner. Insecten kunnen bijvoorbeeld na de oogst achter blijven en kunnen het volgende seizoen de jonge planten aantasten. Een boer kiest daarom gewassen die elkaar opvolgen, waar de insecten geen interesse in hebben. In de kas wisselen telers vaak elke twee jaar tussen verschillende gewassen, zoals paprika’s, komkommers en tomaten.

Methode 2: Robuuste paprikarassen

De biologische boer gebruikt geen chemische bestrijdingsmiddelen, maar kiest voor milieuvriendelijke methoden om de gewassen te beschermen. De keuze voor een bepaald ras is daarom heel belangrijk. Robuuste rassen hebben een natuurlijke weerstand tegen ziektes. Dit zorgt voor minder oogstverlies.

Methode 3: Geen kunstmest maar natuurlijke mest en compost

Een biologische boer wordt blij van een bodem vol bodemleven met veel biodiversiteit. Daarom zorgt hij goed voor de bodem door geen kunstmest te gebruiken. Door enkel natuurlijke mest en compost te gebruiken om de bodem te voeden, zit deze vol organisch materiaal waar bodemdiertjes goed van kunnen leven. Deze diertjes zijn weer belangrijk voor de gezondheid van de bodem: ze zorgen voor een natuurlijke afbraak van schimmels die we liever niet op onze groenten hebben. Ook kan de bodem zo goed vocht blijven vasthouden.

Paprika volgens strenge regels

Waar je jouw biologische paprika ook koopt, deze is geteeld volgens strenge regels. In Europa moeten biologische producten het Europees biologisch keurmerk op de verpakking hebben staan. Je herkent dit keurmerk aan het groene ‘blaadje’. Zo weet je dat de biologische paprika ook écht biologisch is. Alleen producenten die aan alle regels en wetten van biologisch voldoen, worden gecertificeerd en mogen het keurmerk op hun producten zetten. Deze regels zijn in heel Europa hetzelfde en zijn vastgelegd in wetten. In Nederland worden deze gecontroleerd door Skal Biocontrole. Zo weet je zeker dat jouw paprika ook écht biologisch is.

Geïnspireerd om paprika te eten vanavond? Probeer dan deze taco’s!

Meer weten over biologisch?

Je herkent een biologisch product aan het ‘groene blaadje’. Die staat voor het Europees biologisch keurmerk. Op onze website lees je meer over de voordelen van biologisch en biologisch-dynamisch voor mens, dier en milieu!

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons op Instagram en Facebook!


Terug naar overzicht